Αναρτήθηκε από: mageo | 19 Μαΐου 2010

Godard ou barbarie?


«Suite à des problèmes de type grec, je ne pourrai être votre obligé à Cannes. Avec le festival, j’irai jusqu’à la mort, mais je ne ferai pas un pas de plus. Amicalement. Jean-Luc Godard.»

Ο Γκοντάρ αρνήθηκε να παρευρεθεί στις Κάννες,συνοδεύοντας την καινούρια του ταινία ( Film Sosialisme ),εξ αιτίας «προβλημάτων ελληνικού τύπου».Είχε ήδη προηγηθεί μια αναφορά του στην Ελλάδα,σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Les Inrockuptibles» με όρους χρέους,όχι του ελληνικού,αλλά του χρέους της Δύσης απέναντι στην Ελλάδα.(Η Δύση χρωστάει στην Ελλάδα τη φιλοσοφία,τη δημοκρατία,την τραγωδία…»Ξεχνάμε πάντα τους δεσμούς ανάμεσα στην τραγωδία και τη δημοκρατία.Χωρίς τον Σοφοκλή δεν θα υπήρχε ο Περικλής.Και χωρίς τον Περικλή δεν θα υπήρχε ο Σοφοκλής.Ο κόσμος της τεχνολογίας στον οποίο ζούμε χρωστάει τα πάντα στην Ελλάδα…»)

Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι μέχρι τέλους για ποιό λόγο ο Γκοντάρ αρνήθηκε να πάει στις Κάννες.Τα «προβλήματα ελληνικού τύπου» θα μπορούσαν να έχουν πολλαπλές ερμηνείες.Ο Γκοντάρ παραμένει σιβυλλικός,όπως πάντα.Ακόμη μία φορά ωστόσο λειτουργεί ανατρεπτικά,θέτοντας επί σκηνής το ζήτημα του χρέους στην πολυπλοκότητά του…

Και βέβαια, δεν μας αθωώνει η στάση του Γκοντάρ.Αυτό που πρέπει ίσως να προσδιορίσουμε είναι το «απέναντι σε ποιούς και σε τι είμαστε ένοχοι και χρεώστες».Και ακριβώς εδώ είναι που ο Γκοντάρ,με τη στάση του,(και ενδεχομένως με την ταινία του) ανοίγει τη συζήτηση.


Responses

  1. «K»- «Kαθημερινή» 2/5/10
    Ζητήθηκε από τον Γκοντάρ να γυρίσει σκηνές για την ταινία Film socialism σε αρχαία θέατρα στην Ελλάδα, αλλά το ΚΑΣ ζήτησε σενάριο! Όμως Γκοντάρ και σενάριο δεν πάνε μαζί και έτσι το ΚΑΣ δεν έδωσε άδεια!!!!!!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: