Αναρτήθηκε από: mageo | 13 Δεκεμβρίου 2011

Τα πικρά δάκρυα του κ.Πόλσον

Πολύ λυπήθηκα για τον κ.Πόλσον,πρώτο όνομα σήμερα στην αγορά των hedge funds.Το μεγαλύτερο από τα κεφάλαιά του, το αdvantage fund, σημειώνει απώλειες 46% από την αρχή του χρόνου.Τον σκέφτομαι.Πώς θα το αντέξει; Θα επεξεργαστεί την απώλειά του,όπως πιθανόν του συστήνουν οι σύμβουλοί του,ή θα πάθει κατάθλιψη;΄Η θα διατηρήσει την ψυχραιμία του ώστε να επινοήσει καινούρια θύματα,που θα του επιτρέψουν τη συνέχιση της λαμπρής του καριέρας;

Ο εν λόγω κύριος είχε την «ευφυή» ιδέα να στοιχηματίσει το 2007 κατά της στεγαστικής πίστης της αμερικανικής αγοράς.Στοιχημάτισε δηλ. στο ότι χιλιάδες αμερικανοί πολίτες δεν θα μπορούσαν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια και έτσι θα έχαναν τα σπίτια τους.Το στοίχημά του,ως γνωστόν,επαληθεύτηκε και έτσι ο ευφυής κ.Πόλσον βρέθηκε με μερικά δις στην τσέπη και η παγκόσμια οικονομία στη γνωστή ως κρίση του 2008.

Βέβαια,δεν χρειαζόταν καμιά φοβερή ευφυία για να αντιληφθεί κανείς ότι αυτοί οι οικονομικά αδύναμοι πολίτες,που υπέκυψαν στις αθέμιτες πιέσεις των τραπεζών και σε αυτή την ιδέα του american dream (που υλοποιούταν εν προκειμένω στην απόκτηση ενός σπιτιού)δεν θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη «βιωσιμότητα του χρέους» τους.Κάτι άλλο χρειαζόταν και αυτό ο κ. Πόλσον το διέθετε.

Για να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται πρέπει να σημειώσουμε ότι τα hedge funds ήταν τα πρώτα που έσπευσαν να αγοράσουν ελληνικά CDS (ασφάλιστρα κινδύνου) χωρίς (βέβαια!) να έχουν στην κατοχή τους ελληνικούς τίτλους,άρα να διατρέχουν κάποιο κίνδυνο. Hedge funds και CDS πάνε συνήθως μαζί και αποτελούν το άλλο όνομα των κερδοσκοπικών αγορών,που, ως γνωστόν, διακρίνονται για την νεκροφιλία τους.
΄Οταν οι άλλοι καταστρέφονται,αυτοί κερδίζουν!Τόσο απλά!

Δεν ξέρω αν θα περάσω την υπόλοιπη ζωή μου προσπαθώντας να καταλάβω πώς λειτουργούν αυτά τα πρώην «περίεργα», αλλά όλο και πιο κυρίαρχα,τραπεζιτικά προϊόντα.Το πρόβλημα του κ. Πόλσον με κινητοποιεί πάντως να συνεχίσω…


Responses

  1. Σε ένα μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι μια συμμορία αναλαμβάνει συμβόλαια θανάτου με τη μέθοδο του στοιχήματος: εγώ στοιχηματίζω ότι ο πλούσιος θείος μου, γέρος αλλά υγειέστατος- θα ζήσει σαν τα ψηλά βουνά-γιατί βεβαίως τον αγαπάω και ελπίζω να είναι καλά- και ο δολοφόνος μέσω του δικηγόρου του, στοιχηματίζει ότι θα πεθάνει έως τα Χριστούγεννα. Το στοίχημα είναι εις βάρος μου γιατί είναι απίθανο να πεθάνει, αν ήταν π.χ. ετοιμοθάνατος θα αρκούσε να περιμένω. Έτσι ο θείος πεθαίνει, εγώ χάνω το στοίχημα και πληρώνω. Που είναι το πρόβλημα; Τα στοιχήματα είναι ελεύθερα. Το πρόβλημα με τον κ. Πόλσον θα ήταν αν ήξερε από πριν ότι ο δολοφόνος θα χτυπήσει, αν ήταν δηλαδή συνένοχος!

    • Ομολογώ πως δεν κατάλαβα και πολύ καλά την ιστορία που γράφεις (χαζή! χαζή!…)Πάντως από την εποχή της ΄Αγκαθα μέχρι σήμερα το οικονομικό έγκλημα έχει αλλάξει ποιότητα και στυλ.Τα συγκεκριμένα δάνεια δόθηκαν ακριβώς για να μην πληρωθούν!Χρειαζόνταν όμως και κάποιοι κ.Πόλσον για να υπάρξει έγκλημα.Αυτοί υπήρξαν και έτσι η δημιουργία ενός νέου τύπου εγκλήματος είχε ολοκληρωθεί.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: