Αναρτήθηκε από: mageo | 23 Φεβρουαρίου 2013

«Λες,λες και τίποτα δεν κάνεις»

Zazie dans le metro

Στο μυθιστόρημα του Ρεημόν Κενώ,»Η Ζαζί στο μετρό»,υπάρχει ένας παπαγάλος που σχολιάζει τα γεγονότα, επαναλαμβάνοντας μονότονα:»Λες,λες και τίποτα δεν κάνεις».
Τον θυμάμαι αρκετά συχνά τα τελευταία χρόνια,με τις συνεχείς δηλώσεις του πολιτικού κόσμου για την πάταξη της φοροδιαφυγής,την αναδιάρθρωση του κράτους,το τέλος του πελατειακού κράτους κλπ.κλπ.Γνωστά,χιλιοειπωμένα,τα έχουμε μάθει παπαγαλία πλέον.

Στην πραγματικότητα ωστόσο αντιστεκόμαστε σθεναρά να κάνουμε κάτι συγκεκριμένο.Να κάνουμε, όχι να μιλάμε για αυτό.Τι παθολογία κι αυτή της μη-πράξης…Λες και δενόμαστε με βαρύτατο όρκο να συνεχίσουμε έτσι,μην παίρνοντας το ρίσκο της επιλογής,της συγκεκριμένης επιλογής,της υλοποίησης του συγκεκριμένου.

Κάποιοι πολιτισμοί επιδίδονται σε τελετουργικούς χορούς για να φέρουν τη βροχή,εμείς επιδιδόμαστε σε λιτανείες.Αγέρωχοι περιφέρουμε το σεπτό λείψανο της μεγαλοδύναμης πατρίδας μας,ψέλνοντας τους ύμνους της μεταρρύθμισης.Της μεταρρύθμισης που,ως γνωστόν,δεν έγινε ποτέ…

Η αρχαιότητα του ζητήματος μπορεί και να συνδέεται με το ότι είμαστε ένας πρώην αρχαίος πολιτισμός;Που ικανοποιείται αυτάρεσκα με μια γενική ρητορική περί καλού και κακού,δικαίου και αδίκου,περί της φύσεως του κράτους,αν όχι περί της φύσεως του θεού;Ενδεχομένως.
΄Ετσι και τώρα.Βυθισμένοι στη ρητορική,των μέτρων.Τι μέτρα πρέπει να πάρουμε και πώς,ποιά είναι τα σωστά,τα λάθος,τα αποτελεσματικά,τα καινούρια,τα παλιά,τα μνημονιακά,τα αντιμνημονιακά,τα χρυσά,τα κίβδηλα,τα μαλαματένια.Τα μέτρα.Δεν υπάρχει αμφιβολία:μπορούμε να συνεχίσουμε αυτή την ανάλαφρη συζήτηση μέχρι τελικής πτώσεως (της χώρας).Σε αυτόν τον τομέα έχουμε να επιδείξουμε ηρωϊκές αντοχές.

Και επειδή πλέον κανείς δεν αρκείται στη δήλωση των καλών μας προθέσεων,σπεύδουμε να πάρουμε κάποια μέτρα,εν πλήρει συγχίσει και άνευ σοβαρού σχεδίου,σε μια προσπάθεια να πείσουμε ότι δεν είμαστε τελείως αμετροεπείς…


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: