Αναρτήθηκε από: mageo | 8 Μαΐου 2014

Το πολύτιμον ύδωρ και ο κ. Πόλσον

water10001352831234

«To 10% της ΕΥΔΑΠ, έναντι τιμήματος 86 εκατ. ευρώ, αγόρασε από την Πειραιώς ένας από τους πιο πετυχημένους hedge fund managers, ο John Paulson…»,διαβάζω στο ΒΗΜΑ και με πιάνει αγωνία.

Επειδή ο συγκεκριμένος κύριος μας είναι γνώριμος από παλιά…

Ο εν λόγω κύριος λοιπόν είχε την “ευφυή” ιδέα να στοιχηματίσει το 2007 κατά της στεγαστικής πίστης της αμερικανικής αγοράς.Στοιχημάτισε δηλ. στο ότι χιλιάδες αμερικανοί πολίτες δεν θα μπορούσαν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια και έτσι θα έχαναν τα σπίτια τους.Το στοίχημά του,ως γνωστόν,επαληθεύτηκε και έτσι ο ευφυής κ.Πόλσον βρέθηκε με μερικά δις στην τσέπη και η παγκόσμια οικονομία στη γνωστή ως κρίση του 2008.

Το 2010 στοιχημάτισε στην πτώχευση της Ελλάδας αγοράζοντας ασφάλιστρα κινδύνου του ελληνικού χρέους.(Βλ. Καθημερινή, 21-4-2010).Ομολογώ πως δεν γνωρίζω αν αυτή η επένδυση ήταν επικερδής η όχι…

Είναι περίπου κοινός τόπος ότι χωρίς επενδύσεις δεν υπάρχει ανάπτυξη ούτε και θέσεις εργασίας.Ωστόσο φαίνεται πως κανείς δεν πολυενδιαφέρεται για το ποιοί,πού και πώς επενδύουν.Και με αφορμή τον αγαπητό μου κ. Πόλσον,πληροφορούμαι ότι η ΕΥΔΑΠ,μια επικερδής εταιρεία,είναι σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης.Μένει να αποφανθεί το Συμβούλιο Επικρατείας.Την ίδια στιγμή που,εδώ και ένα χρόνο περίπου,η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε ότι δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί το πόσιμο νερό.

Το πιο ενδιαφέρον ωστόσο είναι ότι οι μόνοι που αντιδρούν σε τέτοιες ειδήσεις είναι κάποιοι «μπαχαλάκηδες» ή «ψεκασμένοι» ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο,ενώ οι «σοβαρές» εφημερίδες εμφανίζουν την είδηση ως απόδειξη της καλής πορείας της ελληνικής οικονομίας!…


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: