Αναρτήθηκε από: mageo | 13 Ιουλίου 2014

Ιαπωνικό κουκλοθέατρο στη Λευκάδα:η γυναίκα του χιονιού

snow woman

Η παράδοξη αλλά και συγκινητική σχέση της Λευκάδας με την Ιαπωνία,μέσω Λευκάδιου Χερν, συνεχίζεται…Διήμερο συμπόσιο με θέμα «Το ανοιχτό πνεύμα του Λευκάδιου Χερν»,εγκαίνια μουσείου αφιερωμένο στον Ελληνοϊρλανδό συγγραφέα,που γεννήθηκε στη Λευκάδα,τελετές του τσαγιού,κουκλοθέατρο και άλλα.

Στη βραδιά κουκλοθέατρου είδαμε την ιστορία της Γιούκι Οννά,της γυναίκας του χιονιού.Η Γιούκι Οννά εμφανίζεται τις νύχτες που χιονίζει στους άτυχους ταξιδιώτες που έχουν παγιδευτεί στη χιονοθύελλα.Φυσάει πάνω τους την παγωμένη της ανάσα οδηγώντας τους στον θάνατο,ενώ η ίδια μεταμορφώνεται σε ομίχλη και εξαφανίζεται.

Σύμφωνα με την ιστορία που έγραψε ο Λευκάδιος Χερν (Καϊντάν) η Γιούκι Οννά εμφανίζεται σε δύο ξυλοκόπους,έναν γέρο και έναν νεώτερο,που έχουν βρει καταφύγιο σε μια καλύβα.Όταν ο Μινοκίσι,ο νέος ξυλοκόπος ξυπνάει μέσα στη νύχτα,βρίσκεται μπροστά σε μια πανέμορφη λευκή γυναίκα που σκοτώνει με την ανάσα της τον γέρο σύντροφό του.Γοητευμένη από την ομορφιά του η γυναίκα του σώζει τη ζωή,αφού τον βάζει να της υποσχεθεί ότι δεν θα μιλήσει ποτέ γι αυτή τη νύχτα.
Πολλά χρόνια αργότερα ο Μινοκίσι αφηγείται στη γυναίκα του (που κάτι του θυμίζει…) την ιστορία με τη Γιούκι Οννά.Οργισμένη αυτή του αποκαλύπτει ότι είναι αυτή η ίδια,δεν τον σκοτώνει χάρη των παιδιών τους, αλλά γίνεται ομίχλη και εξαφανίζεται για πάντα.

Η Γιούκι Οννά εμφανίζεται και στην ταινία του Κουροσάβα ‘Όνειρα».


Responses

  1. Άκου να δεις τώρα! Υπάρχει και το λαϊκό παραμύθι στην Ιαπωνία για τη σύζυγο-γερανό. Ένας φτωχός σώζει ένα πληγωμένο από βέλος γερανό. Την άλλη μέρα χτυπάει την πόρτα του μια γυναίκα, την παντρεύεται και εκείνη κάποια στιγμή του ζητάει να της φτιάξει ένα δωμάτιο για να υφαίνει. Πράγματι βγάζει καλά λεφτά στην αγορά ο σύζυγος αλλά η προϋπόθεση είναι να μην πατήσει ποτέ το πόδι του στο δωμάτιο που υφαίνει η γυναίκα. Ο άνδρας παρακούει την εντολή, ανοίγει την πόρτα και αντικρύζει το γερανό που έσωσε να υφαίνει με τα πούπουλα που ξεριζώνει από το σώμα του. Αποτέλεσμα; Ο γερανός φεύγει αρον άρον.
    Οι γυναίκες στην παλιά Ιαπωνία παίρνανε πολύ στα σοβαρά την αξιοπιστία του συζύγου. όχι παίζουμε.

  2. Ακριβώς,Ροξ,ενώ εμείς…


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: