Αναρτήθηκε από: mageo | 25 Μαρτίου 2015

Μικρή συμβολή στην επέτειο του 21

1821 «…Μοναχή το δρόμο επήρες,

εξανάλθες μοναχή.

Δεν είν’ εύκολες οι θύρες,

εάν η χρεία τες κουρταλεί…’»

Ακόμα και ο εθνικός μας ύμνος,που είναι ύμνος στην ελευθερία,μιλάει για ανάγκη,μοναξιά ,και εξάρτηση. Η αίσθηση του θύματος είναι μάλλον συστατική της σύγχρονης ιστορίας μας.Του θύματος,που διατηρεί μια μόνιμη πικρία,αλλά και που εξεγείρεται κάθε τόσο και έτσι μεταλάσσεται σε «ήρωα».

Επειδή δεν ενδιαφερόμαστε και τόσο για την κανονική ζωή,για τη ζωή.Κυρίως ενδιαφερόμαστε να καταγγείλουμε την απονιά των άλλων(του Άλλου),και τέλος πάντων να δείξουμε μέσω μιας εξέγερσης,ως παραδειγματικής πράξης,ότι δεν είμαστε μια τελειωμένη ιστορία.

Με όλο τον σεβασμό απέναντι στους νεκρούς ήρωες της ιστορίας μας ,δεν μπορώ παρά να σκεφτώ ότι είμαστε καταδικασμένοι αν δεν ξεκολλήσουμε από αυτή τη θεώρηση των πραγμάτων.Αν δεν σταματήσουμε να θρηνούμε για αυτά που χάσαμε και να επικεντρωθούμε σε ένα παρόν,πολύπλοκο,δυσάρεστο,αλλά και απελευθερωτικό.

Οφείλω να πω ότι αυτή η «πονεμένη» ιστορία είναι η ιστορία μας.Δηλαδή,δεν είναι καθόλου εύκολο να ξεκολλήσουμε από αυτό το πένθος,που μας τρέφει χιλιάδες χρόνια.Από αυτό το ανολοκλήρωτο πένθος.

Όμως δεν γίνεται να κλαίμε άλλο. Η ελευθερία,αν υπάρχει,έχει να κάνει με άλλα πράγματα.Και κυρίως έχει να κάνει με ανάληψη ευθυνών. Θα μπορέσουμε να ενηλικιωθούμε ως έθνος; Δεν μας αρέσει.Δεν βρίσκουμε καμμία ευχαρίστηση σ΄αυτό.Όμως δεν έχουμε άλλο δρόμο.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: